3,072
3 دقیقه

کلمه لیزر Laser مخفف (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) بوده و به معنای تقویت نور بوسیله نشر تابشی تحریک شده می باشد.اولین منبع لیزر در سال ۱۹۶۰ معرفی شد و از سال ۱۹۷۰ استفاده پزشکی از نور لیزر در جراحی ها و سایر رشته های پزشکی آغاز گردید. با پیشرفت دستگاهها و نیز افزایش دانش از اثرات لیزر بر ارگانها، امروزه استفاده از آن بعنوان یکی از شایعترین  و موثر ترین عوامل یا مودالیته های فیزیکی بکار گرفته شده محسوب شده و باعث انقلابی در درمان بیماریهای عضلانی-اسکلتی گردیده است.

لیزر درمانی بر اساس طول موج نور بکار گرفته شده و توان آن به انواع لیزر کم توان یا لیزر سرد که معمولاً توانی کمتر از ۵۰۰ میلی وات و گاهاً تا ۱۰۰۰ میلی وات دارند و نیز لیزر با توان متوسط که معمولاً قدرت خروجی بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلی وات داشته و نیز لیزر های پر توان یا High Intensity که توان های بالاتر از ۵۰۰۰ میلی وات دارند تقسیم می شود. لیزرهای پر توان با قدرت حداکثر ۳۰۰۰ وات (۳/۰۰۰/۰۰۰ میلی وات) و حداکثر عمق نفوذ (تا ۷cm) در بافتهای بدن را فراهم آورد. -پاسخ های بافتی  لیزر به چند دسته تقسیم می شوند؟

پاسخ های اولیه ( فوری ) :  که  شامل پاسخ  بافتی موضعی می باشد مانند  وازودیلاتاسیون، افزایش گردش خونی ودرناژلنفاوی، افزایش فعالیت نوتروفیل ها، لنفوسیت ها وفیبروبلاست ها، بهبود متابولیسم سلولی در سلول های آسیب دیده و افزایش آستانه تحریکی رسپتورهای درد.پاسخ های  ثانویه  ( تاخیری )  : شامل  یک  سری تاثیرات سیستمیک است که  از گردش  محصولات  واکنش های نور (photoproducts) در خون ولنف حاصل می شود مانند افزایش غلظت بعضی پروستاگلاندین ها مثل PGI2 که اثر ضد التهاب داشته یا افزایش ایمنوگلوبین ها، لنفوکین ها که در سیستم ایمنی و افزایش بتااندورفین ها وانکفالین ها که نقش در ایجاد بی دردی دارند. به دنبال تابش لیزر و در طی واکنش های اولیه و واکنش های ثانویه سلولی میزان ATP  یعنی انرژی داخل سلولی افزایش می یابد. به عبارتی انرژی نورانی در جریان واکنش های اولیه در زنجیره تنفسی (میتوکندری) با تغییر حالت ردوکس سلول از طریق واکنش های ثانویه تبدیل به شکل انرژی قابل مصرف در سلول  یعنی ATP با  افزایشی  تا حد ۳۰۰%‌ می شود. این افزایش  همراه  با فعال کردن واکنش هائی در سلول است که باعث اثرات ماکرو سلولر لیزر می شود. لیزر پر توان (HPLT ) درد را از طریق چند مکانیسم مختلف بیولوژیکی تسکین می دهد  که شامل اثرات مکانیکی – گرمایی- شیمیایی می باشد . لیزر درمانی در تکثیر سلولها و کاهش التهاب -در بازسازی بافت و تحریک سلولی. موثر بوده .و اثرات  کلی زیر را با دسترسی به بافت های عمقی  در بر دارد.

  1. اثرات ضد درد (Analgesic effects) بلوک سیگنال های درد از بخش های آسیب دیده بدن به مغز است. این سیستم از حساسیت اعصاب کاسته و به طور قابل توجهی احساس درد را کاهش می دهد.
  2. اثرات ضد تورم (Anti edema effect) سبب کاهش التهاب و تورم می شود.
  3. اثرات  (Regenerative   )  بازسازی بافتی

در این مرکز از لیزر  با حداکثر توان به منظور درمان موارد زیر استفاده میشود :

۱-التهاب ریشه های عصبی گردن و کمر در اثر دیسک، …

۲- بهبود انواع زخم ها (زخمهای دیابتیک، زخمهای بستر …)

۳- دردهای ناشی از التهاب تاندونها و پیچ خوردگی های تاندونی (لیزر درمانی می تواند سبب تحریک تولید فیبروبالست که در ترمیم بافت های نرمی چون تاندون لیگامنت فاشیا اهمیت باالیی دارند شود ).

۳-رادیکولوپاتی ها یا التهاب ریشه های عصبی گردن و کمر در اثر دیسک، آرتروز و …

۴-دردهای مفصلی همچون آرتروز

۵-دردهای ناشی از گیر افتادگی عصب مانند سندرم تونل مچ دست (در موارد خفیف و متوسط)

۶-درمان آسیب های  تاندونی و استخوانی و عضلانی  مانند Entesitis  و Bursitist

۷-درمان دردهای ناشی از نروپاتی های محیطی مانند نروپاتی دیابتیک

۸-دردهای مفصلی همچون ساییدگیهای مفصل

۹- دردهای روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید

۹- دردهای ناشی از ضربه ها و بعد از اعمال جراحی

۱۰-   در بازسازی و تحریک رشد اعصاب محیطی مثلاً فلج عصب صورتی یا آسیب اعصاب محیطی

(فرایند بازسازی سلول های عصبی با پرتو لیزر تسریع می یابد وسبب کاهش زمان ریکاوری عصب می گردد ، و با اثر روی رشته های اعصاب حسی سبب بهبود حرکت عضو آسیب دیده و  سبب کاهش عوارض مربوط به آسیب های عصب حسی مثل دردهای شدید وتیز مور مور شدن خواب رفتگی بی حسی …..می شود .)

۱۱-درمان دردهای عضلانی مانند سندرم مایوفاشیال (نقاط دردناک ماشه ای)

۱۲-کاهش تورم و ادم با اثر افزایش بر قطر رگ های خونی ولنفی(vasodilation)

موارد منع استفاده از لیزر

در خانمهای حامله لیزر در ناحیه شکم، کمر و لگن نبایستی استفاده شود.

بیماران سرطانی و در بدخیمی ها در ناحیه تومور استفاده از لیزر ممنوع می باشد.

بیماران دارای Pacemaker لیزر بر روی قفسه سینه استفاده نشود.

بیماران حساس به نور (Photosensitive)

مناطق نزدیک به چشم به خصوص در لیزرهای پر توان

جلسات لیزر درمانی  با توجه به تشخیص پزشک متخصص شروع می گردد. زمان هر جلسه بین ۲۰-۵ دقیقه بسته به نوع لیزر و محل و علت مراجعه بیمار می تواند متفاوت باشد. لیزر های کم توان و پرتوان در موارد مختلف با توجه به تشخیص پزشک متخصص کاربرد دارند و میزان تاثیر انها در موارد مختلف متفاوت است  .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست